Monday, October 1, 2012

Power Pumping


Kalau nak banyakkan susu kite kene la guna formula Supply vs Demand.. Antara salah satunya kite boleh melakukan power pumping.. bagi sape-sape yang sama macam aku tak tawu apa tu power pumping boleh la terus membaca ye.. 

Apa itu Power Pumping?

Merupakan teknik mengepam yg boleh membantu meningkatkan penghasilan   susu. Ia melibatkan teknik dan setup mengepam yg biasa tapi dlm cara yg   lebih unik. Ideanya adalah utk meniru bayi menyusu secara x langsung   meningkatkan bekalan susu ibu.
Siapa yang perlukan Power Pumping?

1. Ibu yang ingin menyusukan anak angkat – teknik ini digunakan untuk rangsang penghasilan susu
2. Ibu yg ingin relaktasi/ menyusukan semula si anak setelah berhenti menyusukan
3. Ibu yg kekurangan susu, berusaha untuk memperbanyakan semula susu –   akibat drpd perubahan hormon, period, kurang mengepam etc.

Macam mana nak buat Power Pumping?

Untuk Single pump – pam kanan dulu 10 minit, kendian   pam kiri plak 10 minit, tukar plak ke kanan 10 minit dan seterusnya,   bertukar2 setiap 10 minit berterusan selama sejam.
Untuk Double Pump – Pam kedua2 belah serentak selama   10 minit, rehat/ stop pam 10 minit, sambung lagi pam 10 minit, rehat  10  minit dan seterusnya selama 1 jam.
Disarankan buat power pumping ni sekali sehari, seelok2 nya waktu mlm ke subuh, sbb hormon susu sgt tinggi waktu ni.

0 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails