Sunday, October 21, 2012

Eishal Journal


Alhamdulillah.. Eishal dah cukup 2 minggu hari nie.. Happy sangat-sangat.. Syukur sebab baby bear aku nie baek sangat-sangat.. F.I.L aku pown cakap macam tu.. Eishal jarang sangat menanges.. Cume time malam je dye kerap bangun sket sebab nak menyusu.. Baek macam aku la tu sebab m.i.l aku cakap Mr.B time kecik-kecik kuat menanges.. Hahahaha.. Eishal keluar pada 39 minggu 2 hari lahir secara normal.. Happy sangat-sangat aku rasa masa tu Allah je tawu selepas hampir 39 jam menunggu.. Lamakan baby bear nie nak keluar..

6th October 2012 

Macam biasa tiap-tiap hari dalam pukul 2.00 - 2.30 a.m aku akan tejaga sebab nak ke tandas.. Macam biasa aku xsyak apa-apa pown.. Lepas pergi tandas aku sambung tdow macam biasa.. Tapi pagi tu lepas pergi tandas aku xrassa mengantuk.. So aku just baring-baring je.. Dalam pukul 2.55 a.m aku rasa macam ada air yang keluar, nak cakap air kencing takkan la kot sebab aku baru je pegi tandas lagi pown aku tengok air tu jernih je dan tak da bau pown.. Lepas pakai pad cepat-cepat aku kejut Mr.B bagitawu yang ada air keluar.. Mr.B pown apa lagi kelam kabut bangun terus kejut mak dye bagitawu yang air aku dah keluar.. Masa air keluar aku tak rasa saket lansung pown.. Tapi aku tak boleh bergerak lansung kalau aku gerak mesti laju je air keluar.. Tak sampai 10 minet lepas tu aku tukar pad yang kedua sebab air keluar banyak sangat.. Masa tukar tu aku nampak ada darah sket-sket.. Mr.B dengan ma terus ajak aku pergi hospital.. Lepas siap-siap tukar baju semua kitaorang bertolak ke Hospital Tumpat..

4.15 a.m - Kitaorang sampai di Hospital Tumpat.. Sampai-sampai je dorang suruh aku naek atas wheelchair, tp aku tak nak sebab rasa kekok je tak saket tp kene naek wheelchair.. Hahahaha.. Lepas dah salin baju, ada Sister yang interview aku dan V.E (seluk) dilakukan.. Aku tanya saket ke tak, Sister tu cakap tak saket pown.. Dye suruh aku tarik nafas dalam-dalam (perghh!! serius pedih sangat-sangat.. macam tu dye bole kata tak saket, agaknya kalau yang dye cakap saket macam mana la ye?? ) Sister tu bagitawu yang jalan baru bukak 1cm je, so lepas buat V.E dye suruh aku buat CTG scanning pulak.. Masa buat CTG scanning tu aku siap tertdow lagi sebab tak rasa saket lansung.. Tapi kesian kat kakak sebelah katil aku tu sampai terguling-guling dye time buat CTG scanning..

5.00 a.m - Lepas buat CTG scanning tu aku disuruh berehat sebab takut nanti tak ada tenaga.. Aku sempat lagi bagitawu kat ma yang aku lapar.. Hahahaha.. Kuat makan betol aku niekan.. Lepas makan apa semua aku tertdow sampai la pukul 10 pagi.. Lepas bangun tu aku sempat tweet macam-macam lagi sebab boring sangat tak tawu nak buat apa.. Kesian m.i.l aku dye tak tdow lansung sebab risaukan aku.. Yang aku boleh rilek je..

11. 30 p.m - Doctor datang check dan amek tekanan darah apa semua.. Doctor bagitawu kalau aku still tak rasa saket sampai petang nie aku akan ditransfer ke Hospital Kota Bharu ( Hospital Raja Perempuan Zainab II ) takut ada infection kat baby sebab air ketuban dah semakin kurang..  Aku ok je.. Tapi time tu aku dah cuak siket takut apa-apa jadi kat baby bear nanti.. Aku sempat call sembang lama-lama dengan ibu..

4.15 p.m - Aku dibawa ke Hospital Kota Bharu sebab dah lebih 12 jam air ketuban aku keluar.. (1st time aku naek ambulans.. hahahaha.. rasa pelik je sebab tak saket tapi kene naek ambulans..) Aku sampai kat sana dalam pukul 4.45 p.m.. Ya Allah ramainya orang yang nak bersalin.. Aku ingat tak ramai.. Aku kene tunggu dalam 2 jam lebih kot untuk tunggu turn aku.. Lepas tu kena interview lagi, dan buat V.E lagi.. (tsk..tsk..) doctor bagitawu yang jalan baru buka 2cm je.. Ya Allah lamanya.. 

7.25 p.m - Doctor scan untuk pastikan semuanya ok.. Doctor bagitawu kalau aku still tak saket lagi selepas 24 jam aku kene induce sebab takut baby kene jangkitan kuman.. Naseb baek masa scan tu doctor cakap semuanya ok.. Baby bear pown ok.. Lega sangat-sangat..

8.30 p.m - Aku dibawa masuk wad 25 katil 12.. Dekat Hospital KB nie kurang selesa siket berbanding Hospital Tumpat sebab orang ramai sangat.. Ada kipas pown macam tak da je aku rasa.. Bosan sangat-sangat.. Time borak-borak baru aku tawu kakak kiri kanan katil aku dua-dua kene C-zer.. Harap-harap aku tak kene C-zer.. Aku kena suntik antibiotic setiap 6 jam sebab takot ada infection.. Ganasnya nurse kat Hospital KB nie..

1.00 a.m - Aku da start saket siket.. Tapi siket je macam time period tu.. Happy sangat sebab aku pike taya induce.. Sebab orang cakap kalau induce saket dye teramat sangat..

11.00 a.m - Doctor datang check dan buat V.E lagi dan lagi.. Sedey sangat-sangat sebab jalan jadi 1cm balek.. So terpaksa la masokkan ubat sebab dah lebih 24 jam.. Masa masukkan ubat tu aku cuak jugak sebab Mr.B dengan ma tak da.. Ma kena duduk kat luar sebab belum waktu melawat lagi.. Mr.B pulak kat rumah ambil barang yang tertinggal.. Cepat-cepat aku msj Mr.B bagitawu.. 

11.30 a.m - Aku dah start rasa saket.. Mr.B pulak kat lua nak masuk tapi xboleh.. Aku dah terguling-guling atas katil sebab saket.. Perut, pinggang semua rasa saket.. Kerap sangat dalam setiap 5 minet macam tu.. 

12.30 p.m - Mr.B ngan ma dah boleh masok.. Ya Allah saketnya time tu.. Aku genggam tangan Mr.B kuat-kuat sampai bekerut muka dye.. Mr.B tolong gosok-gosok belakang aku.. Ma pulak tengah kipaskan aku.. Panasnya.. Dalam pukul 1.30 aku dah rasa saket sangat-sangat.. Saket dye sampai muntah-muntah aku.. Muka Mr.B dah pucat.. Nurse kat situ cepat-cepat tolak aku ke bilik rawatan untuk buat V.E lagi skali.. Time buat V.E tu satu bilik rawatan tu kelam-kabut sebab doctor pelatih bagitawu jalan dah buka 8cm.. Semua kelam kabut tolak aku ke labour room takut xsempat sampai.. 

2.15 p.m - Sampai kat labour room doctor buat V.E lagi skali untuk pastikan jalan dah betul-betul buka.. Bila doctor buat V.E dye bagitawu jalan baru 3cm je buka.. Sampai 2 orang doctor dengan sorang sister yang buat V.E bagitawu baru 3cm.. Saket dye tak tawu la macam mana aku nak gambarkan.. Aku yang mulanya benci gle time V.E rasa bersyukur sangat-sangat bile dorang buat V.E banyak kali sebab rasa saket tu akan berkurang setiap kali dorang buat V.E.. Ya Allah sedey sangat sebab lambat lagi la aku nak bersalin.. Rasa saket dye dah tak boleh tahan.. Terguling-guling aku atas katil tu sebab saket sangat-sangat.. pinggang, perut semua rasa saket sangat-sangat.. Mencucuk-cucuk je aku rasa.. Last-last skali aku mintak ubat tahan saket.. Tapi dorang tak nak bagi.. Aku menggeletar atas katil tu tahan saket.. 

3.35 p.m - Doctor tengok keadaan aku teruk sangat so dye benarkan aku diberi ubat tahan saket.. Tangan aku kene cucuk untuk masukkan air.. Saket contraction terasa saket sangat-sangat sampai aku menggelupur.. Ubat tahan saket yang dorang bagi takde effect pown.. Sampai aku merayu-rayu dekat nurse-nurse pelatih yang aku nak ubat tahan saket lagi.. Tapi dorang cakap tak boleh sebab akan bahayakan baby.. Last-last doctor masokkan oxygen dekat aku untuk kurangkan rasa saket.. Mr.B mintak kat aku nak keluar.. Aku pown cakap ok sebab aku dah tak peduli apa-apa lg.. Yang aku tawu aku nak saket nie hilang cepat- cepat.. Tapi serius aku cakap saket tu siket pown tak kurang tambah saket lagi ada la.. Aku merayu-rayu lagi kat nurse-nurse pelatih untuk ubat tahan saket tapi dorang cakap memang tak boleh bagi.. Last-last sorang nurse pelatih tue tanya dekat doctor boleh tak bagi aku gastahan saketsebab dyekesian sangat-sangat tengok aku.. Naseb baek doctor cakap ok.. Tapi serius tak tipo akurasa saket tu siket pown tak kurang.. Bila guna gas tu aku rasa mengantuk.. Tapi tak de la sampai tertdow sebab saket dye telampau sangat..

5.00 p.m - Doctor laki mudadatang buat V.E lagi sekali.. Kali nie comfirm jalan dah buka 10cm.. Doctor cakap dah boleh teran.. Teran macam sembelit tue.. Teran bila rasa nak teran je.. Ya Allah saketnya aku menjerit kuat gle.. Sekejat menjerit, sekejap mengucap, lepastu menjerit lagi, beristigfar.. Aku dah teran 3-4 kali tapi baby still tak keluar so doctor terpaksa gunting siket sebab baby dah lama sangat kat dalam.. Time gunting tu xrasa saket pown sebab rasa saket contraction tu telampau sangat-sangat.. Doctor cakap jangan teran kalau tak rasa nak teran sebab kepala baby dah bengkak.. Aku betol-betol dah tak larat.. Rasa dah giveup.. Aku siap mintak doctor C-zer lagi sebab dah tak tahan.. Last-last doctor suruh aku rasa, sebab kepala baby dah betol-betol kat jalan kelua.. Aku terus menanges sebab tak sabar nak jumpe dye.. Cepat-cepat aku tarik nafas dalam-dalam dan teran kuat-kuat.. Lepas dua kali teran baby bear aku pown keluar.. Doctor terus qomat..

5.32 p.m - Syukur baby bear akhirnya keluar jugak.. Lepas baby bear keluar doctor terus telak baby bear atas dada aku.. Sebaknya Allah je yang tawu.. Sampai menanges aku kat situ.. Dalam 5 Minet lepas tu dorang bawak baby bear keluar untuk dibersihkan dan untuk jahit aku.. Masa jahit tue aku siap borak macam-macam sebab tak rasa saket pown.. Aku asyik tanya saket ke tak.. Tengok-tengok doctor bagitawu dah siap.. Ehh.. biar betol tak saket pown.. Yang cuma aku rasa benang ditarik ketat-ketat je.. Bila semua dah siap dorang bawa baby bear masok kat aku untuk diberi minum susu.. So dorang tinggalkan aku dengan baby bear dalam labour room dua orang je.. Mula-mula kekok jugak aku nak menyusukan baby bear sebab dye kecik yang lembik sangat-sangat.. Dah 5 minet macam tu aku dah mula rasa ok..

8.00 p.m - Aku dengan baby bear ditolak masuk ke wad.. Happy sangat-sangat dapat jumpa Mr.B.. Mr.B terus qomatkan baby bear.. Tapi dye tak pegang pown sebab dye tak reti.. Bila dah keluar tu ma bagitawu yang Mr.B keluar dulu sebab dye takot dan kesian sangat-sangat dekat aku time aku saket tu.. Ma cakap muka Mr.B bila keluar pucat sangat-sangat.. Tak pe dye keluar aku tak marah pown.. Hahahaha.. Ya Allah.. Syukur atas nikmatmu..

Esoknya aku dah boleh balek.. Bestnya.. Welcome Home Baby Bear..




0 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails