Sunday, July 15, 2012

Sabar, Ada Balasannya

Entry nie tersangat la panjang kalau tak suke sila la klik symbol X dekat bahagian atas ye (^_^).. Saja aku pose entry nie untuk peringatan aku sendiri dimasa hadapan.. Kalau dulu-dulu bile ada je benda yang tak kena atau salah sikit cepat je aku naik darah, mulut nie ringan je nak sumpah seranah sambil mencarut-carut.. Tapi sekarang sejak dah jadi isteri bagi suami yang super penyabar macam Mr.B aku dah mula belajar apa itu sabar.. Tambah-tambah plak aku dah nak jadi ibu mane boleh nak maki-maki je kunk tak pasal-pasal anak aku pown ikut sama.. Nauzubillah.. Lagipun aku percaya kalau kite sabar mesti ada balasannya.. Macam pagi semalam mase aku bangun waktu subuh, time aku nak pegi bilik air , aku rasa lantai bilik tidur aku basah.. Aku pown tekan la suis lampu nak tengok kenapa bilik aku basah tapi lampu taknak on pulak.. Maybe sebab plug kat bilik aku terkene air kowt.. Nak check apa yang jadi kat bilik tidur aku, aku pown suluh la bilik tidur aku dengan flashlight yang ada kat handphone aku tu (yup aku pakai handphone cikai je) punye la terkejut bile aku tengok air dalam bilik tidur dah sampai buku lali.. Macam tidur kat pulau je aku rase.. Air dah bertakung penuh satu bilik.. Tak tawu la sape yang tak tutup air kat bilik air.. Ntah dari pukul berapa air tu terbiar (owh ye bilik tidur aku betol-betol depan bilik air dan saluran air kat bilik air aku tu tersumbat.. Kalau mandi pown air dah bertakung niekan pulak air tak tutup lansung, maunya tak banjir bilik tidur) Cepat-cepat aku pergi bilik air untuk tutup paip air yang terbia sejak malam tadi lepas tu aku kejut Mr.B bagitawu bilik tidur tidur kte banjir.. Aku dah tak tawu nak buat apa.. Tengok tilam, bantal, selimut semua abis basah.. Bile dah blackout kipas mesti tak boleh nak on panas gle weyh berpeluh-peluh aku.. Yang Mr.B pulak rilex je suruh aku sabar.. Kalau ikutkan hati aku, memang aku kejut satu rumah tu maki-maki.. Dalam gelap-gelap tu la aku ngan Mr.B terbongkok-bongkok mengemop bilik tidur kitaorang.. Meleleh-leleh air mata aku mengemop dalam gelap tu.. Tengah mengemop tu cepat je aku rasa nak mara tapi Mr.B slalu ingatkan aku supaya sabar.. So bile rase nak mara je cepat-cepat aku beristighfar.. Sejuk hati aku.. Lebih kurang sejam setengah lepas air pown dah kering tapi sedih weyh aku ngan Mr.B tidur atas lantai je sebab sume dah basah.. Tapi best jugak aku boleh tidur atas dada Mr.B. Hahahahaha..

Kitaorang bangun lambat sikit semalam sebab penat bersihkan bilik tidur yang da macam pulau .. Lepas bangun dari tidur, aku baru je ingat nak masak tapi Mr.B cakap tak payah sebab abang dye ajak teman pergi Parkson KLCC nak shopping baju raya untuk adik-adik kat kampung.. Aku malas nak ikut sebab gaji tak masuk lagi.. Tak best kalau teman orang pergi shopping kite tengok je kan.. Tapi sebab Mr.B dengan abang ipar aku tak pandai sangat nak pilih baju untuk girl aku pown ikut je la dalam terpaksa rela (sebelum pergi KLCC tu sempat lagi aku membebel dekat Mr.B yang aku tak de baju nak pakai.. Biasa la perempuan baju satu almari pown rasa tak da baju sesuai yang nak pakai.. Time preggy nie aku tak tawu nak pakai baju apa.. Sume rasa tak berkenan je.. Baju preggy pulak semue aku rasa macam auntie-auntie je.. Sampai bengkak-bengkak mata aku menangis.. So drama.. Dasar cengeng.. Hahahaha) Mr.B rilex je pujuk-pujuk aku cakap nanti gaji kite beli baju baru ye.. NgEe~ sayang Mr.B sangat-sangat.. 

Bile sampai je Parkson kitaorang terus ke bahagian budak-budak cari  baju untuk adik-adik kat kampung.. Rambang mata aku semue comel-comel dah la ade sale pulak tu.. Tapi sedey la bawak duit tak banyak.. Lepas dah bayar semue kitaorang turun plak kat first floor bahagian baju lelaki.. Abang Mr.B nak beli baju untuk dye ngan ayah mertua aku.. Time aku pusing-pusing kat first floor tu ada pulak fashion show dari designer-designer terkenal sempena hari raya so tak da la boring sangat nak tunggu abang ipar aku bershopping dan kat floor tu jugak ada jamuan untuk menyambut Ramadhan.. Makanan kat situ semua sedap-sedap sangat ada satay, nasi arab, ayam masak merah, rendang daging, roti jala, bubur kacang hitam, bubur pulut, ada 3-4 jenis kuih lagi dan ice-cream cornetto dan macam-macam lagi dari Nurul Izzah Catering.. Aku makan banyak gile sampai perut rasa ketat sangat.. (sorry gambar tak de aku keluar tak bawak kamera pown.. tu la sape suruh emo sangat sebelum keluar) Lepas tu ada persembahan lagu raya dari Dyna.. TV3 pown ada.. Tapi yang paling best ada lucky draw bagi setiap pembelian.. Abang Mr.B malas nak masuk lucky draw tu so dye bagi resit-resit kat aku.. Aku pown ambil je la mana tawu ada rezeki satu aku letak nama aku satu lagi aku letak nama abang Mr.B.. Lepas je Dyna habis menyanyi nama aku dipanggil.. Hahahaha.. Seronok weyh seumur hidup aku nie la pertama kali aku menang lucky draw.. Kalau tak memang tak pernahnya aku bertuah.. Betul cakap orang anak nie bawa rezeki.. Sejak preggy nie selalu je rezeki aku murah.. Aku dapat baucher RM200 dari pakson tapi untuk pakaian raya lelaki brand Bac Mecadena.. So kitaorang terus beli baju Melayu untuk Mr.B.. Cantik-cantik baju Melayu dye jahitan pown kemas sangat-sangat.. Kitaorang just kene tambah RM80 je lagi.. Ok la tu mana nak dapat baju Melayu yang cantik gle dengan bayaran RM80 jekan.. Untuk 4th calling lucky draw nama abang ipar aku plak yang dipanggil, dye pown dapat baucher RM200 dari Parkson tapi untuk brand Philips Avent.. Hahahaha dye mana la ade baby kawenpown tak lagi.. Last-last dye bagi je baucher tu kat aku.. Hai la anak murahnye rezeki awak ye.. Dapat baucher RM400 skali gus.. Boleh la bershopping sakan semalam.. Yang paleng best skali time nak balik rumah Mr.B buat surprise bagi aku handphone Blackberry Bold.. Bestnye.. Sayang awak sangat Mr.B.. Aku rasa nie la balasan sabar dari musibah yang terjadi.. Setiap kesabaran pasti ada balasannya.. Itu janji Allah untuk umatnya (^_^)

p/s : tak semestinya kite akan terus dapat balasan.. jika kite tak dapat apa-apa cuba ingat mesti kite ada buat sesuatu yang tak patut sebelum tu.. sabarkan separuh dari iman..

0 comment:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails