Saturday, July 10, 2010

Tentang Paul The Octopus


  • kalau nak taw Paul nie dilahirkan di Weymouth, England tapi sekarang dye dah berpindah ke Aquarium Sea Life Centre di Oberhausen, Jerman sejak 2006 lagi.. huhuhuhu bertuahnye..
  • kalau nak taw lagi si Paul nie merupakan top 10 dalam laman twitter n facebook.. bangge la sotong-sotong sedunie lepas nie..
  • sotong memang terkenal sebagai haiwan yang bijak dan terbukti memiliki kekuatan memori jangka panjang dan jangka pendek.. patot la pown si Paul nie boleh meramal otak macam nujum pak belalang rupenye..
  • tak sangka seekor sotong pown boleh ade musuh ketat ye.. kalau nak taw musuh ketat si Paul nie ialah seorang Chef dari Argentina iaitu Nicholas Bedorrou.. hahahaha punye la emo chef nie bile Paul meramalkan dengan tepat yang pasukan Argentina kalah dengan pasukan Jerman semasa perlawanan suku akhir..
  • dan sape sangke seekor sotong akan mempunyai jutaan peminat dan musuh.. ewah glemer you~ sampai ade yang ajak si Paul nie kawen siap ade peminat dari Spain yang tweet : "Paullllyyy. Pulpo Paul... I love you! Muah! Marry me!" yang caci maki taya cakap la, lagi la ramai.. ciap dapat ugutan bunuh lagi.. tak sangke betol dengan sotong pown manusia boleh terlalu emo..
  • ramai yang cakap si Paul nie tak menipu.. Tanja Munzig dari Sea Life Centre siap cakap lagi" tidak ade tipu helah, makanan itu same dan setiap benda dalam kontena itu same yang laen hanye bendera je".. boleh caye ke nie??
  • tapi ade jugak yang kata si Paul, sotong kurita spesies Octopus vulgaris yang buta warna dan beberapa saintis berpendapat ia akan lebih kerap memilih bendera yang berjalur warna terang seperti Jerman dan Sepanyol berbanding England dan Argentina.. lagi pown kerja-kerja meramal just dilakukan keatas Jerman je.. kalau selain Jerman pown hanyelah Spain vs Holand..

German VS Australia - mana lagi terang??
German VS Serbia - mana lagi terang??
German VS Ghana - mana lagi terang??
German VS England - mana lagi terang??
German VS Argentina - mana lagi terang??
German VS Spain - mana lagi terang??
German VS Uruguay - mana lagi terang??


so same-same la kite tunggu keputusan final nie ye..
kalau si Paul nie tak menipu maknenye memang Spain yang akan menang.. tapi
kalau si Paul nie penipo pown dye akan tetap pilih Spain sebab bendera Spainkan lagi terang.. nie lah ramalan terbaru Paul si sotong.. nak caye ke tak?? nak caye ke tak??
hahahaha.. ape-ape pown aku harap Spain menang : )

1 comment:

Anne Boleyn said...

ehh comel jugak paul nih. buat masak sambal pon sodappp ni. hehe

pape pon, kte tngok je lah fnal nnt spe menang. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails