Sunday, June 20, 2010

Surat Buat Ayah - Selamat Hari Bapa, Ayah

Ayah,

Along sayang ayah banyak-banyak, along sedar yang ayah tak dapat bace ape yang along tules tapi along pasti yang ayah sentiase taw ape yang along nak cakapkan.. sebab ayah sentiase dihati along walau ayah dah jaoh, ayah taw yang along sayangkan ayah sangat-sangatkan.. walau sekarang ayah tade lagi, walau ayah da tinggalkan along, along tetap sayangkan ayah dan ingatkan ayah sampai bile-bile pown..

Ayah,

Along sempat merase kaseh sayang ayah sampai umur along 9 tahun je.. lepas tu ayah pergi menyambut seruan ilahi, ayah pergi menemui Allah, tuhan yang Maha Esa,.. Walau pown mase tu along maseh kecik maseh tak taw ape-ape.. tapi along maseh ingat pesan ayah, ayah suruh along belajar rajen-rajen, jage ibu dan adek-adek, jangan nakal-nakal dan belajar sampai berjaye ubah hidup kite.. along janji akan belajar rajen-rajen dan akan ubah hidup kite satu hari nanti.. along tak nak ibu keje susah-susah dah.. mungkin along tak dapat bagi semua tu kat ayah tapi along janji along akan tetap lakukan ape yang along lakukan sejak 11 tahun lalu, selagi hayat dikandung badan insyallah along akan bacekan Al-Fatihah untuk ayah tiap-tiap malam macam selalu..

Ayah,

Kadang-kadang along slalu pike kenape la dunie nie tak pernah adil dengan kite.. tapi bile direnungkan balek along sedar yang Allah tu Maha Mengetahui, dye lebeh taw ape yang paleng baek untuk umatnye.. Allah lebeh sayangkan ayah.. kadang-kadang bile tengok orang laen yang maseh ade ayah along rase cemburu sangat along slalu tanye napelah ayah pergi cepat sangat?? (berdose ke along ayah kalau along ade perasaan macam tu??) along sanggup tukarkan ape saje dalam dunie nie untuk jumpe ayah sehari je lagi.. cume sehari je.. cukuplah sehari je.. tapi bile pike balek sume tu mustahilkan.. along paleng benci bile tengok budak-budak zaman sekarang yang tak lagi hargai ayah ngan ibu diorang, diorang tak pike ke macam mane kalau satu hari ayah ngan ibu diorang dah tade mase tu lah baru nak nanges meraung-raung, barulah menyesal mulelah nak rase bersalah kau menanges air mate darah pown tak gune.. sume da tade.. G.O.N.E..

Ayah,

Bile ayah dah tade along mule belajar macam mane nak jadi manusia yang tabah, kalau dulu along manje sangat dengan ayah.. ayah pergi mane-mane pown along nak ikot, ayah pergi keje pown ayah bawah along, tengok bola ke g shopping ke mesti kite bedue sampai nak makan pown ayah suapkan.. along paleng rapat dengan ayah, sebelom ayah pergi pown alonglah orang terakhir yang sempat becakap dengan ayah.. tapi bile ayah pegi along rase separuh dari hidup along pown dah tade.. dari situ along mule belajar hidup tabah dan kuat.. sampai sekarang pown along maseh rase ayah dekat dengan along..

Ayah,

Along rindu ayah sangat-sangat, telampau rindu hanye Allah je yang taw.. sampai kadang-kadang bile dengar jiran parking kerete dye pown along rase macam ayah yang balek parking kerete dekat depan rumah.. along slalu rase yang ayah just keluar pegi keje dan ayah akan balek.. mase along menules nie pown air mate along tak henti-henti menitik dekat keyboard.. along yaw along berdose bile rase macam nie.. tapi along tak mampu nak tahan.. saketnye rase.. saket sangat-sangat..

Ayah,

Selamat Hari Bapa, Ayah along yak mampu nak bagi ape-ape pada ayah, along hanye mampu berdoa untuk ayah.. semoga ayah ditempatkan besame dengan roh orang-orang yang beriman dan beramal soleh.. semoge Allah selamatkan ayah disana.. semoga roh ayah dicucuri rahmat.. ayah tunggu along ye, nanti along akan jumpe ayah disana.. insyallah.. Al-Fatihah~

dari anakmu,
umairah

7 comment:

tutttutt said...

my dad passed away too when i was 6 :(
sangat paham apa yang sis rasa sekarang ni. macam tak adil kan? kita kecik, ayah dah pergi. tapi semua ada hikmah. kita jadi lagi kuat and lagi sayangkan orang sekeliling kan?

tak macam budak2 yg tak hargai parents. tu sebab dorang tak rase apa kita rasa.

alfatihah :)

umairaharis said...

yup rase mcm tak adil.. tapi Allah kan Maha Mengetahui so dye taw ape yang tebaek untuk umatnye.. tu la rase geram tgok org yg x hargai parents yang da banyak bekorban untuk mereke..
hope kite dapat jadi lebih tabah dan blaja lebih menghargai..

alfatihah untuk arwah ayah kamo juga..

Anonymous said...

Along buat Acik speechless Along... Terdiam dan terharu...

Iam proud of u.. Memang ggerrram dgn manusia yg x tau hargai yg masih ada. 'huhhh'

Moga Ayah ALong ditempatkan dikalangan beriman.. Ameen

Anne Boleyn said...

hmm sayu nya baca entry ni,,
moga ayah wak ditempatkan di kalangan orang yang beriman..
senyum selalu kay. :)

p/s:esok hana umumkan sape dapat iklan free. tengok eyh nanti? :)

Anne Boleyn said...

hyeee...

lama tak update ek..

p/s : tau kan yang awak dapat iklan free 2 minggu. Nak buat sendiri ker or nak hana wat kan banner? boleh submit dah kat hana banner untuk iklan free 2 mnggu tu. cek my latest entry kay :)

Anne Boleyn said...

awak, emel yg hana bg td salah la.. hana da betulkan dah. cek balik kat entry tadi kay. sorry..huhu

umairaharis said...

anna boleyn : ok bos sory lame tak update n xreply.. connection dekat sini terok gile.. ok set jap lagi g i singgah ye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails